Feeds:
Posts
Comments

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Contest lagi? Ya, nilah jadinya bila dah terblog hopping .. Jadi apa kata marilah kita mencuba…🙂 mana tau kalau2 ada rezeki kan, Insya-Allah… Sejujurnya, saya memang tak pernah tahu pasal Ministry of Moment  – team photographer ni… [ya ampunnnn!!!]….tetapi yang  telah bermurah hati untuk menaja hadiah yg begitu bernilai utk brides to be [b2b] yg tercari2 siapa yg patut diambil utk merakamkan detik2 indah sewaktu majlis perkahwinan nanti(termasuk saya ler tu…yg masih pening nak short-listed team photographer utk majlis nikah saya – Insya-Allah pada tahun 2011…. hai si ‘bakal pengantin budget’ macam saya ni, memang tertunggu-tunggu peraduan yg boleh sedikit sebanyak membantu mencantas sedikit perbelanjaan utk persiapan nak tawen* pengakuan benar2 ni*hihihi – agak2nya ada ke b2b yg lain kat luar sana pun macam saya, ek?]

Oleh itu, terima kasih sangat2 bila ada blog b2b dan fb yg membantu dlm usaha menyenaraikan nama2 team photographers …… jadi dari tak tau, tak kenal…. dah jadi tahu dan dah kenal pun….bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta, kan…..🙂

Jadi, (laaa berapa banyak ‘jadi’ daaaa *winks* Bila dah tertahu dan terbrowse semua hasil sentuhan jejari emas team MOM…. tup tup saya dah terjatuh cinta dengannya… Dalam banyak-banyak gambar tu, saya pilih yang di bawah ni :

  

 
 
 

Hah, kenapa saya pilih / suka gambar ni?

1) Majlis ni dibuat di luar bangunan – bukan di dalam dewan / di dalam rumah… jadi bukan mudah photographer utk rakam gambar2 ni…especially pada waktu malam…. kena ada proper lighting… Gambar ni nampak outstanding – dan tiada banyak kesan editing dilakukan….

2) Cara gambar ni diambil pun ada cara tersendiri – lihat tuuu, angle yg benar2 cantik…. boleh nampak segala dekorasi pomander balls yg bergantungan…. i likeeee!

3) Lihat cara senyuman 2 orang pengantin tuuuuu…. Photographer amat peka dan sentiasa bersedia untuk capture setiap moments tanpa ‘missed’ semua ‘adegan’ yang berlaku dengan dirancang/tidak dirancang/terjadi secara spontan …. Bukan senang nak perhatikan setiap sudut bila terpaksa cover majlis antara 5-6 jam sekurang-kurangnya…

Orait, itulah antara sebab kenapa saya suka gambar kat atas tu….🙂

Tak ada apa dah nak komen rasanya …hihihi… cuma jika ada peluang dan rezeki…dan terpilih untuk menang… (hai sapa tak nak hadiah kan?🙂 alhamdulillah… dapat juga bekerjasama dengan team MOM yang bukan calang2 ni…. Insya-Allah…

Oh sebelum lupa…… Syarat2 utk peraduan ni dah ada kat bawah…  Meh kita tengok cam na rupa poster contest MOM ni kan?

Haaaa, ni dia ….😀

#####################################################

Ministry of Moment : Just Click Contest!

Let me ask you one thing. And jawapan anda haruslah benar sebenar-benar benar tiada yang benar melainkan benar. (Eheh)

Soalannya berbunyi begini:

Adakah anda jealous melihat gambar2 perkahwinan artis seperti Siti Rohani Nurhaliza or Umie Aida dan anda mengimpikan gambar2 anda secantik gambar2 tersebut? Okay tak payah artis lah. Even gambar2 pre wedding / post wedding rakan anda yang OMG cantiknya lantas anda terdetik sedikit perasaan cemburu di hati?

Kemudian, adakah anda down apabila anda tahu harga yang mereka bayar untuk gambar secantik itu adalah menyamai jumlah gaji anda setelah bertungkus lumus selama sebulan?

Jika jawapan anda ya kepada kedua2 soalan di atas, don’t sweat! Cos we have an excellent opportunity for you to have your dream pictures taken by a SUPER-professional photographer and YOU TOO can pose like a superstar!

Here’s the deal.

We from Ministry of Moment, who is also Umi aida official wedding photographer *ahem* has kindly offered to give away FREE photography package worth RM2,000 (inclusive of an album) to one lucky blogger. *OMG OMG BESHHHH!!!*

All you have to do is :
1. Search for MINISTRY OF MOMENT page in Facebook and click “Like”. (dah buat)
2. Go to ‘Photos’ and find a folder named ‘Contest’. (dah buat juga)
3. Find the yellow poster above and tag it to 10 of your friends. (pun dah buat juga)
4. Pick one picture that you like the most from the same folder and write a creative entry in your blog with the title: Ministry of Moment : Just Click contest and tell us why do you like that picture. (orait, dah buat)
5. Under the picture, type; source: Ministry of Moment with link www.ministryofmoment.com (yup, dah buat)

 6. Once done, leave the permalink of your entry in the comment box of this entry together with your facebook’s username. (hah, dah buat pun)

Other information that you need to know:

1. You can enter as many entries as you like, and the entry can be either in English or Malay only. Indian, Chinese, Iban, Spanish, Arab or mana2 bahasa yang sewaktu dengannya tidak diterima sama sekali.

2. There is no specific format for the entry and it is solely based on your creativity. You can make it long, short, funny, guna bahasa sms or even formal cam Chedet punya blog, its all up to you. You can also add some information on everything you know about Ministry of Moment to add more points! *hint hint*

3. Upload the yellow poster in your entry and you can place it anywhere. At the beginning, middle, or end, doesn’t matter.

4. The deadline shall be on 30 November 2010 (12pm) and the winner will be announced on 3 December 2010.

*********



********************************

Simple right? And just this to win the RM2,000 worth of prize??? Tell me you’re in!!!!

Please note that the photography package covers outdoor activity. So if you’re getting married, you can use it as your PRE or POST wedding pictures! If dah kawin, can use it as your family photo, or if you belum kahwin and also not getting married any soon, then just call up your bestfriends, pick a location that you want, and take lots and lots of BFF pictures! With the FREE album summore!!

So guys, what are you waiting for???

Happy Contesting! :D
(BY SITI ROHANI HASHIM)


Shafiq Akmal | Ministry of Moment
Facebook : Shafiq Akmal
Hp : +6012-3100879
6-3A Velodrome Biz Park, Jalan Dataran Velodrome 56000 Kuala Lumpur
Tel: +603 – 9171 0707 Email: ministryofmoment@gmail.com
w w w . m i n i s t r y o f m o m e n t . c o
 
 

 

credit to : http://sitirohanihashim.blogspot.com

 
 
 
 

 

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

2 hari lepas masa b4 nak tidur – saja checking email + macam biasa jadi silent readers pada blog brides to be (b2b). Dulu memang aktif berblogging tapi sejak 3-4 tahun ni, masa tak mengizinkan… Jadi, jadi blog hopping aje lah… Bila dah selesai baca posting entries b2b yg bz dengan wedding preparation tu, tiba2 terpandang ada contest ni kat 1 blog…. Mula2 tu saja nak intai2…. contest apa, ek…. sebab dulu memang rajin masuk juga contest dengan syarat tak ada slogan yg susah2… hahaha… Jadi, bila tengok contest ni ada hadiah pakej fotografi…. wah, bestnyaaa… I likeee! Antara 1 sebab nak masuk contest ni, sedang berkira2 nak hire photographer mana 1 utk majlis nikah + resepsi saya yg budget… Ya, saya bakal pengantin budget… kalau boleh, saya nak majlis yg sederhana tapi berjalan dengan lancar… Beberapa quotation dah diperolehi dari photographer yg dah ada nama… Huh! Tak mampu rasanya nak hire dia org ni… Dengan ini, bila dah ada peluang seperti ni, saya pun nak mencubalah… Saya taklah begitu pandai nak membuat tafsiran tentang setiap gambar yg telah diambil… cuma ini adalah pendapat peribadi dari kaca mata saya…

Poster_untuk contest_ Free Wedding Photography Package Giveaway

 

Saya dengan gigih telah mem’browse’ kesemua gambar2 yg dah terakam dalam blog Encik Razali ni….. 1 per 1 saya belek2….😀 Wah, harap2 nanti pada majlis wedding saya,(KALAU saya menang… hehehe) Encik Razali dpt capture gambar2 yang kelasss pada hari bersejarah tu…. [hai budak comot ni, verangan dulu ler ek…. *winks!* ]

Majlis nikah + resepsi dirancang dan diadakan di Kelana Jaya, Petaling Jaya (majlis 2 in 1- nikah+resepsi saya akan lain dari yg lain… Tidak seperti kebanyakan pasangan yg biasa buat tu, majlis nikahnya di masjid dan majlis resepsi di rumah) sebab ruangan rumah saya yg terhad dan memandangkan bonda yg disayangi pun agak uzur, jadi saya memutuskan majlis is a no no utk diadakan di rumah…. Moga impian saya akan dapat direalisasikan oleh vendor yg saya dah ushar2 tu…. Insya-Allah.

Majlis bertandang di Batu Pahat, Johor jika diizinkanNya (ni 1 sebab juga kenapa nak pilih En Razali sebagai photographer… sebab si dia – kampungnya di BP🙂 ). Buat masa ni, tiada penetapan tarikh lagi…. Tarikh yg dirancang untuk bernikah adalah by July 2011 sebelum Ramadhan / paling lewat pun selepas Raya Aidilfitri 2011…

Kepada Encik Razali, kalau anda terbaca posting saya, terima kasih …. kalau ada rezeki, kita boleh bekerjasama… Insya-Allah Hot smile

Hmmm, lagi apa ya?

Syarat2 penyertaan seperti di posting awal saya dah ikuti semuanya… tapi saya tepek sekali lagilah kat sini :-

When the wedding is.  ~> Probably by July 2011 / Sept 2011

The name of the couple getting married. ~> Hanny & Ezzad

Where the wedding will be. ~> Her : Kelana Jaya, Petaling Jaya | Him : Batu Pahat, Johor

 jadi meh kita layan gambar2 hasil sentuhan jemari emas Encik Razali….

Check it out : http://blog.mohdrazali.com/

Source : Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

hah, tengok tu, pernah terlintas tak nak ‘sandingkan’ 2 bentuk cincin (eh… betul kan penjodoh bilangan utk cincin ialah sebentuk …) sebelah menyebelah macam ni – Kombinasi warna daripada kuih talam tradisi yg merah menyala dan hijau yg suweeet tu mengancam abis, kan?

Source : Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

Actually, masa intai2 blog Encik Razali tuuuu, gambar ni menarik perhatian saya sebab adik2 ni kan punyalah sporting dan selamba bila pose depan kamera… Siap buat macam majlis sendiri walhal tu majlis orang …cayalah, dik! Hihihi😀

Source : Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

Cantik, kan gambar ni? Masa godek2 gambo2 kat blog Encik Razali ni, mata ni boleh stop kat sini… teruja dengan warna yg terlakar pada dada langit yg bercampur2 tu… Subanallah! Kalau sekali pandang, mesti ingat lukisan di kanvas…. Kagum dengan kebesaran Ilahi…

Source: Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

‘Tasut’ ni boleh pulak digantung pada lampu dinding ni – biasa kita tengok gambar2 yg diabadikan untuk baju sepersalinan pengantin akan yg digantung pada luar pintu almari dan n di sebelah mesti ‘tasut’nya…kali ni lain pulak …subjek lampu dinding … Encik Razali ni ada daya pemikiran yg tajam dan dpt utk menjadikan / mentransfomasikan sesuatu benda/props yg tak mungkin boleh difikirkan org lain… hmm, agak2nya kalau turn wedding saya nanti, ‘tasut’ tu nak di ‘pose’ kan cam na ek?😉 [tak apa, it is still a looong way to go…]

Source: Foto By Razali http://blog.mohdrazali.com

Hamparan hijau dan langit yg membiru di mana melatari pemandangan gambar ni buat saya jatuh hati… hmm lepas tu kan – semuanya natural aje… Simple yet nice…

Terlalu byk gambar2 dlm blog Encik Razali ni… tapi tak salah kalau pamerkan hasil kerja Encik Razali ni, kat sini kan…. Dalam peraduan kata, pilih 1 gambar dan nyatakan sebabnya…. Jadi, akhirnya gambar yg kat bawah ni telah tertarik dan menarik tangkai hati… huhuhu….. Sebabnya : saya suka pada alam semulajadi…. dan suka out-door photo shoot, tak kisah sama ada kat tepi pantai/tasik/air terjun (huh, verangan nak photo-shoot kat FRIM), lereng2 bukit2 yg menhijau atau sawah padi pun ok terutama suasana yg mendamaikan…. mungkin sebab saya ni tak suka pada keadaan yg bising/hiruk-pikuk kesibukan di kota…..

Gambo yang mana ek? Meh kita scroll down…

Source: Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.com

** Mengancam sebab langit yg membiru dan ada awan yg bergumpal2 tuuuuu……

Ni ala2 sticky post – nanti akan sambung entry ni…. be back…😀

Foto by Razali is having a Free Wedding Photography Package Giveaway!! Here’s a short breakdown of the contest

What:

I am giving away a full coverage wedding photography package to one lucky couple. When I say full coverage, I mean the whole meal deal: I will be shooting your whole day from the solemnization to the reception to the outdoor portraiture session on the evening.

To get a feel for what your wedding photos could look like, browse over my previous wedding photos to have a look at some pictures.

How to Win:

To enter into the contest, you enter by doing these things:

All you have to do is :

BLOG
1. Click “Like” on my Facebook page: (www.facebook.com/fotobyrazali) -DAH
2. Find this blue poster and share it to your friends. You can also copy and upload it to your wall. Tag 10 of your friends to thats poster.
 -PUN DAH-

3. Now you select one of the photos you like from any folder or from my blog or even from my personal Facebook (facebook.com/razali), write an entry in your blog. The title must contain: Foto By Razali : Wedding Photography Giveaway contest, and express why you like my photography. Put a link under the photos such as source: Foto By Razali – http://blog.mohdrazali.comDAH JUGA

SHARE
If you have twitter account, you can share it. This is your chances to get more friends read your entries. This is optional but really helpful
You must Tweet the following message into your Twitter account*:

RT @razali #malaysia #wedding #photography http://blog.mohdrazali.com/wedding-giveaway/ http://yourblogpost.com

Change http://yourblogpost.com to your blog post about this entry URL

* If you don’t have a Twitter account, you’ll need to start one up at WWW.TWITTER.COM. It takes about a minute.

COMMENT

You must make a comment in the bottom of this post. The comment must include these three details:

When the wedding is. The name of the couple getting married. Where the wedding will be. -DAH FOLLOW-
Feel free to make whatever other comments you like, but those three things get you entered!

When:

The contest starts today and the winner will be announced on December 31st, 2010. Entries will be accepted until December 30st, 2010 at 12PM. The contest is open to anyone having a wedding before November 30th, 2011.

Contest Details:

How many times can I enter for the contest?

One individual = One entry. However, you do not have to be getting married in order to enter the contest. What this means is if you are a couple that has 10,000 friends (for example), those 10,000 friends can each enter the contest. This would obviously increase your chances of winning, so by all means, get your friends to enter!

What is not included with the winnings?

Travel expenses. What this means is if you win the contest and live in Kedah or Kuala Lumpur for example we’d be more then happy to shoot your wedding, but our travel expenses will need to be covered.

What is the value of this wedding photography?

RM2011, With that in mind, you cannot try to exchange this for cash.

At the wedding, who does the photography?

I will work on all projects, including weddings, so I’ll be shooting your wedding.

What are the language used?
You can use any languages you like. Either Malay, English, Or whatever you speak

What if I didn’t plan to get married just yet / already been married?
You can use this for a photosession with your couple or friends gathering.

Why Are We Doing This?

I want someone to win this because if one day either of us were given the same gift, we’d be totally pumped. So, I am making some lucky couple happy and karma is a good thing!
Photography is fun. Winning free stuff is fun. Combining those two things is fun. The end.
My wedding photography skills are something I’m proud of, and if you don’t win, you can still book me!

Hi again…

Salam,

Lama sungguh aku tak mencoretkan apa2 di sini… Ntah mengapa hari ni sewaktu aku mengemaskinikan tab ‘Favourite’ pada pc di ofis, mata aku terhenti pada nama blog yg sudah agak lama aku biarkan…

Serentak dengan itu, jemari terus menaip kata user blog dan id (itu pun  main agak2 sahaja – nasib baik tekaan dan percubaan pertama berjaya jua…)

Aku membaca secara lalu posting di sini yg telah pun berusia hampir 2 tahun… Betapa cepat kan masa berlalu…

Kehidupan aku boleh dikatakan masih seperti dulu…mungkin ada sedikit perubahan…😀 ya, itu emoticon aku yg sedang tersenyum…

Mengapa, ya?  Alhamdulillah, rasanya hidup aku kini sudah boleh dikatakan dalam lingkungan bahagia…

Allah telah temukan aku dengan seorang insan yg aku nanti-nantikan selama ini… Insya-Allah, si dia juga yang aku tunggu-tunggu untuk bersama-sama melayari kehidupan masa depan…

Aku akan coretkan lagi di masa akan datang tentang si dia… Cuma perasaan rindu kepadanya teramat2 menebal di hatiku buat masa ini… Walaupun cuma baru berpisah selama 4 hari, aku sudah jadi perindu…

Menunggu sehingga kembalinya si dia pada 11 November 2010 ini….

Sayang,

Love you so much…

Ketulusan Hati…

Ketulusan Hati

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya
Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau biarkan kasihku

Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
hanya tulusnya hati
mencintaimu tak mengenal ragu
keyakinan hatiku hanya untuk dirimu selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untu selamanya
Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau benarkan kasihku
Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis hanya tulusnya hati
Mencintaimu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk dirimu selalu

Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku

Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis hanya tulusnya hati
Mencintaimu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk dirimu selalu

SEMPURNA…

SEMPURNA

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku
Akan selalu memujamu

Di setiap langkahku
Ku kan selalu memikirkan dirimu
Tak bisa ku bayangkan
Hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
oh sayangku kau begitu
Sempurna, sempurna

Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata
Dan hapus semua sesalku

 

     Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.
 

 

 

A – Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda..

 

B – Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

 

C – Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

 

D – Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

 

E – Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

 

F – Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

 

G – Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

 

H – Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

 

I – Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

 

J – Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

 

K – Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

 

L – Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan    mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja.
 Kelemahannya, tidak menepati masa.

 

M – Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

 

N- Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri

 

O – Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

 

P – Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

 

Q – Setia dan mudah memaafkan orang lain.. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

 

R – Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

 

S – Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

 

T – Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

 

U – Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

 

V- Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

 

W – Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

 

X – Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

 

Y – Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

 

Z – Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.